RadioElektryka@Poczta.Fm

Tel: +48 572-147-631

Gg: 10335254

SERWIS ELEKTRONICZNY - RADIOELEKTRYKA SOSNOWIEC POLSKA

NIEZALEŻNA DZIAŁALNOŚĆ BADAWCZO - NAUKOWA KLIKNIJ NA OPIS DOKUMENTU

WWW.RADIOELEKTRYKA.GLT.PL WWW.RADIOELEKTRYKA.PRV.PL

 WWW.RADIOELEKTRYKA.PL

Składniki: 0,5 kg kiełbasy
400 dag pieczarek
1 kg dojrzałych pomidorów
cztery duże cebule
200 ml oleju rzepakowego
jedna zielona papryka, jedna czerwona papryka, jedna żółta papryka
sól, pieprz, słodka papryka w proszku
200 ml wody
dwie łyżki przecieru pomidorowego
dwie łyżki keczubu pikantnego
Leczo z pieczarkami dusić do miękkości.
Leczo z pieczarkami i kiełbasą podawać z bułką.
Składniki: 500 g mięsa mielonego
2 łyżki oliwy extra vergine lub innego oleju roślinnego
1 cebula, pokrojona w kostkę
3 papryki, bez gniazd nasiennych, pokrojone w kostkę
1 kg cukinii, pokrojonych w kostkę
1 papryczka chili, bez nasion, pokrojona w cienkie plasterki
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
1/2 kg pomidorów, obranych i pokrojonych w kostkę
250 ml passaty pomidorowej
świeży estragon (opcjonalnie), świeża bazylia
sól i pieprz
Leczo z cukinii z mięsem mielonym
Składniki: 2 mniejsze lub 1 dużą cebulę
kilka ząbków czosnku (ile lubisz)
2 czerwone (lub różnokolorowe) świeże papryki
1 puszkę kukurydzy
2 nieduże cukinie
300g pieczarek
1 kartonik krojonych pomidorów lub 5-6 świeżych
1 gałązkę selera naciowego
sól, pieprz do smaku
1,5 łyżeczki słodkiej papryki
1 łyżeczkę ostrej papryki (lub 0,5 łyżeczki jeśli wolisz łagodniejsze smaki, ja tam lubię na ostro)
1 łyżeczkę wędzonej słodkiej papryki
1 łyżkę majeranku
0,5 łyżeczki cząbru
2-3 listki laurowe
2 kulki ziela angielskiego
kilka ziarenek czarnego pieprzu
dużo natki pietruszki
olej roślinny do smażenia
1/3 szklanki wody
Wegetariańskie leczo z pieczarkami

Parówki w sosie musztardowym

Składniki:

- jeden bulion drobiowy z liściem laurowym i zielem angielskim
- 0,5 kg parówki drobiowe
- dwie duże łyżeczki chrzanu tartego
- dwie duże łyżeczki musztardy
- jedna duża łyżka mąki pszennej
- dwie duże łyżeczki śmietany
- jedna duża łyżka oleju
Parówki obieramy z osłonek i kroimy na mniejsze kawałeczki, obsmażamy na oleju.
W osobnym garnku gotujemy 2 szklanki wody z kostką bulionową. Dodajemy musztardę i chrzan. Zaprawiamy sos mąką rozmieszaną z małą ilością wody i śmietany. Doprawiamy do smaku jarzynką i pieprzem. Na koniec dodajemy obsmażoną parówkę i gotujemy razem 2-3 min.

KOTLETY Z GOTOWANYCH ZIEMNIAKÓW

Składniki:


- 5 dag mąki
- 1-2 cebule
- 4-5 łyżek posiekanej zieleniny
- 1,2 kg ziemniaków
- sól
- pieprz
- 2 jajka
- olej do smażenia
- bułka tarta do panierowania

Ziemniaki umyć, obrać, ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie. Przepuścić przez maszynkę albo przecisnąć przez praskę. Cebulę drobno pokroić, podsmażyć na oleju na złoty kolor.

Gdy ziemniaki przestygną, dodać do nich mąkę, przesmażoną cebulę, posiekaną zieleninę, jajka i kilka łyżek tartej bułki. Dodać sól i pieprz do smaku. Starannie wyrobić masę.
Z gotowej masy lekko wilgotnymi dłońmi formować niewielkie kotleciki, spłaszczać na dłoni, a następnie obtaczać je w tartej bułce. Usmażyć na złoto z obu stron na rozgrzanym oleju.


Pierożki najlepiej smakują okraszone
podsmażaną na maśle klarowanym cebulą.
Pierogi ruskie Ilość porcji: do 60 pierogów

Składniki:

- 500 g mąki pszennej np. typ 500
- szklanka gorącej wody - 250 ml
- 4 łyżki oleju - 50 ml
- pół łyżeczki soli

Składniki na farsz:
-300 g twarogu półtłustego
- jedna duża cebula
- 500 g ugotowanych ziemniaków
- po pół płaskiej łyżeczki soli i pieprzu

Dodatkowo do okraszenia pierogów:
cebula pokrojona w piórka lub szatkowana,
 


FARSZ DO PIEROGÓW RUSKICH

Obierz około 650-700 gramów ziemniaków i ugotuj do miękkości w osolonej wodzie. Odlej wodę, dokładnie osusz i zmiel ziemniaki lub ubij tłuczkiem na puree. Powinno Ci wyjść nie więcej niż 500 gramów masy ziemniaczanej. Puree odstaw do przestudzenia.  Cebulę poszatkuj drobno i zeszklij na maśle klarowanym.  Twaróg zmiel w maszynce. Możesz użyć twarogu z kubełka, jednak nawet najlepsze twarogi kubełkowe nie dorównają gęstością twarogom mielonym w domu.  Masę ziemniaczaną, zmielony twaróg, zeszkloną z masłem cebulę oraz sól i pieprz wymieszaj razem w jednej misce.

CIASTO NA PIEROGI I LEPIENIE

Przygotuj ciasto według przepisu na ciasto na pierogi ruskie.  Gotową kulę ciasta zawiń w folię i odłóż na 30 minut. Ciasto po leżakowaniu nie będzie się kurczyć podczas wałkowania. Po tym czasie ciasto odwiń z folii i podziel na 3 części. Dwa kawałki odłóż na bok.  Jeden kawałek rozwałkuj cienko na stolnicy. Wycinaj kółka. Każdą sztukę dodatkowo rozciągaj jeszcze w dłoniach. Na środek nakładaj farsz na pierogi ruskie. Pierogi składaj na pół i sklejaj boki. Pierogi układaj obok siebie na stolnicy. Aby oczekujące na gotowanie pierogi nie schły, przykryj je lekko wilgotną bawełnianą ściereczką. Każdą serię umieszczaj w garnku z osoloną, gotującą się wodą. Pierogi wyławiaj po 3-4 minutach od ich wypłynięcia na powierzchnię W ten sposób ugotuj wszystkie pierogi.

Zapiekanka z chlebem. Składniki: chleb z ziarnem, ser, pieczarki, sól, pieprz, majeranek, sos musztardowy, ketchup. Pieczarki smażymy na oleju przykryte pokrywką. Chleb smażymy w piekarniku do momentu rozpuszczenia sera.













Czym więcej światła tym mocniej oczyszczają się meridiany i naczynia krwionośne, powodując, że umysł staje się czysty i klarowny. Jesteś nagadywany (słyszysz głosy-szumy w uszach) - Atakuje grypa zwierzęca. Pomaga GRIPEX MAX z apteki. Nie mieszać z alkoholem (mieszanie z alkoholem grozi mutacją-uszkodzeniem wątroby) Atakuje grypa pomorze tylko grzane piwo i woda mineralna (gazowana). Uwaga na „lichwiarz” (człowiek pobierający bardzo wysokie odsetki od pożyczonych sum). „Padłeś” ofiarą dzwoń do Centrum Kryzysowego (Biura Bezpieczeństwa i Zarządzania Kryzysowego).